10 tips om te beginnen met fotograferen

Wil je gaan beginnen met fotograferen? Ik geef je 10 tips waar je op moet letten!

1. Koop niet meteen de duurste camera/lens
Ga eerst ontdekken wat jou ligt qua fotografie. Misschien vind je het heel gaaf om landschappen te fotograferen of wil je toch studio fotografie gaan doen. Zo ben je niet meteen veel geld kwijt aan iets waarvan je nog niet weet of je het echt super leuk vindt, want lenzen en camera’s beginnen echt bij 300 euro.

2. Koop geen oude camera om geld te besparen
Als je voor een camera gaat kijken, is het begrijpelijk dat je ook kijkt naar tweede hands camera’s op marktplaats bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk helemaal prima, ik heb daar zelf ook een lens vandaan waar ik helemaal happy mee ben. Maar koop geen oude camera omdat deze daar echt goedkoop is. Nu nog een Canon 350D via marktplaats kopen is wellicht heel goedkoop, maar je foto’s krijgen heel snel ruis doordat de techniek van deze camera’s achterhaald is, we zitten inmiddels op de 760D.

10

3. Ga eerst oefenen met je kitlens
Voor je allerlei lenzen aan gaat schaffen is het verstandig om eerst te gaan spelen met je kitlens. Een kitlens is de 18-55mm lens die meestal bij een body zit meegeleverd in een pakket. Dit is een kleine groothoek met wat zoombereik. Als je aan de slag gaat met deze lens en je ziet dan waar je beperkingen begin te krijgen, kan je zien welke lens een volgende aankoop kan gaan worden. Als je merkt dat je bijvoorbeeld lengte mist, kan je gaan kijken naar een zoomlens. Wil je toch architectuur gaan doen of echt de landschap kant op gaan, past een groothoek beter bij jou.

4. Ga meteen van de automatische stand af
Wanneer je meteen begint te fotograferen in de Av stand, een handmatige stand waarbij je het diafragma kan aanpassen en de sluitertijd daarop automatisch wordt aangepast, word je veel creatiever en zelfstandiger als fotograaf. Door zelf je instellingen te kiezen krijg je veel meer controle over je foto’s en kunnen ze er veel mooier uit komen.

canon_1000d_0972

bron

5. Werk in een groot diafragma
Als je in een groot diafragma werkt, springt je onderwerp echt uit je foto’s. De achtergrond wordt wazig en je je onderwerp komt eigenlijk ‘los’ te staan. Dat is de kwaliteit die een spiegelreflex camera je kan bieden. Een groot diafragma heeft een klein getal, een diafragma 2.8 geeft een goede wazige achtergrond waar je onderwerp echt uit springt. Bij een diafragma 5.6 is dat al veel minder maar kunnen er meer dingen scherp op de foto staan.

10tips

6. Compositie
Maak je foto’s interessant om naar te kijken. Als je leuke originele composities hebt, kan dat je foto’s echt uniek maken. Probeer je onderwerpen niet allemaal in het midden van de foto’s te plaatsen. Geef verruiming en informatie in je foto’s, wekt interesse om naar te kijken. Ook veel ruimte aan de bovenkant  geeft vaak een gaaf en uniek resultaat.

10tips

7. Heel veel gaan fotograferen
Je leert alleen door te doen. ga opzoek naar wat jij leuk vindt om te fotograferen. Vraag je vriendinnen om model te staan of plaats een oproepje op Facebook om huisdieren te fotograferen, iedereen wil mooie foto’s ;).

8. Controleer je instellingen
Als je handmatig fotografeert (dus niet in de atomatische stand) moet je steeds je instellingen controleren en bijspringen waar nodig is. Gebruik je het juiste diafragma? Is je sluitertijd snel genoeg? Door dit steeds te controleren leer je onwijs veel van je camera en ga je creatiever en uitdagender te werkt. Zoek de grenzen van je camera op.

9. Lightroom
Na het schieten van je foto’s moeten ze ook nog bewerkt worden. Door je foto’s te bewerken geef je je foto’s echt een boost en kan je hiermee echt je eigen stijl creëren. Soms is het ook nodig om dingen heftig te manipuleren om het gewenste resultaat te krijgen, daar is niets mis mee en dat kan ook het beste met Photoshop. Een makkelijker, fijne en subtiele manier om mee te werken is Adobe Lightroom. Je hoeft alleen je foto’s te importeren en je kan met schuifjes bewerkingen uitvoeren.

10tipslightroom

10. Vraag niet meteen geld voor je foto’s
Ga niet meteen geld vragen voor je foto’s als je nog maar net begint met fotograferen. Je moet eerst een portfolio en naam gaan opbouwen en dat kost veel tijd en energie. Pas wanneer je merkt dat mensen steeds meer naar je gaan vragen, je het drukker krijgt en je foto’s kwalitatief goed zijn, dan kan je er wat geld voor gaan vragen. Begin niet meteen met 50 euro, ook je tarief moet kunnen groeien met je ervaring en je kwaliteit.