Fotograferen met het gouden uur

gouden uur

Het gouden uur

Het magische licht wanneer alles zacht is en vol kleur wordt, is bij het gouden uur. Dat is het uur voor dat de zon ondergaat in de horizon of juist op gaat. het licht wordt zacht en geeft veel meer kleur in de foto’s. Omdat de zon zo laag aan de horizon staan, legt het licht een langere afstand af in de atmosfeer. Het blauwe licht wordt hierdoor meer verstrooid en het rode licht krijgt kans om te overheersen. We zeggen het gouden uur, maar het duurt niet exact zestig minuten. Hoe dichter je bij de evenaar woont hoe sneller het voorbij is, dit komt omdat de zon daar sneller klimt. Bij wijze van spreken kan je op de poolcircel de hele dag een gouden uur hebben.

gouden uur

 

Waar moet je rekening mee houden?

De tijd waarin je dit prachtige licht hebt, is voorbij voor je voor je het weet. Je moet van te voren al precies hebben bedacht wat je in die tijd wil gaan fotograferen. Wat wil je echt vastleggen met het zachte licht? Wat worden de poses van het model? Het is verstandig om al helemaal in je hoofd te hebben hoe de foto’s zullen worden. 3
Als je geen lensflare wil krijgen in je foto’s, kan je een zonnekap op zetten. Soms kan die flare juist prachtig zijn, helemaal in combinatie met het gouden uur. Zie de foto hier boven.
Ook het contract in je foto’s wordt veel minder sterk. De schaduwen worden langer en het zonlicht wordt minder sterk. Dit kan je weer bijwerken in Photoshop of Lightroom.

gouden uur

Werk met tegenlicht. Om tegen de zon in te fotograferen met het gouden uur krijg je geen overbelichte delen in de foto’, maar is het juist opgelicht zoals het haar waar de zon doorheen schijnt.

Zorg ervoor dat je op een dag gaat wanneer er geen wolken zijn, dit blokkeert het licht en krijg je de kracht van het gouden uur niet goed in je foto’s.
Let op je witbalans, bekijk wat deze doet in de automatische stand en wat het doet als je het handmatig instelt op “bewolkt”. Het kan zijn dat de zonnestralen er dan nog beter uit komen.

tessa

Wanneer is het gouden uur bij jou?

Dit kan je berekenen op deze website: http://www.golden-hour.com/. Vul de plaats in waar je het wil zien en je ziet meteen hoe laat op die plek het gouden uur is. Ook zijn er een paar apps in omloop waar je deze informatie vandaan kan halen. Zoals “magic hour” en “sun scout”. De laatste is duur, maar heeft als voordeel dat hij aangeeft waar de zon opkomt en waar hij onder gaat.

 

One thought on “Fotograferen met het gouden uur

Geef een reactie