Lightroom Presets en Brushes review

lightroom

In mijn routine voor het bewerken van foto’s begin ik altijd in Lightroom. Daar kan ik de foto’s overzichtelijk zien en aangeven welke foto’s ik uiteindelijk wil bewerken, super handig! Lightroom heeft natuurlijk naast het efficiënt uitzoeken van foto’s nog een paar belangrijke aspecten die je waarschijnlijk als fotograaf en fotobewerker zelf ook toepast: presets. De handige filters die vooraf al zijn gemaakt door jezelf of door iemand anders als je ze gekocht hebt. Dit scheelt vaak zeeën van tijd in het fotobewerking proces.

Nu ben ik gevraagd door Sleeklens, een bedrijf dat Lightroom en Photoshop workflows verkoopt, om een van hun pakketten te reviewen! Het pakket waar het om gaat is hier te vinden.

Lightroom brushes en presets

Ik zag dat er ook brushes zaten in het pakket, voor mij was dat even uitzoeken hoe het werkte. Normaliter werk ik alleen met brushes in Photoshop, maar het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen, toch?

Nadat ik de brushes en presets had uitgepakt en geupload in Lightroom ging ik er mee aan de slag. Om een goede review te maken heb ik besloten om deze foto ge gebruiken:

Model: Tara Schouten

lightroom

Ik begon met de presets en ging ze een voor een af in het presets panel. Uiteindelijk heb ik voor een zonnige uitstraling gekozen waarmee ik het zonlicht in haar haar extra power zou geven.

Naam van de preset: SaP – All in One Beach Glow

Het resultaat:

lightroom

De kleuren komen nu mooi naar voren maar het mist nog iets. De foto is een beetje flets geworden. Om dit op te lossen ben ik aan de slag gegaan met de brushes van Sleeklens. Elke brush heeft een naam met wat het doet. Bijvoorbeeld: brushes voor heldere ogen, zachte huid, rouge aanbrengen of zelf eyeliner. Het zijn meer dan 60 brushes die in het pakket zitten. Ik koos voor de brush voor het ophelderen van het haar, wat rouge en daarnaast een die de kringen onder de ogen wat zouden verminderen.

Dit is het uiteindelijke resultaat geworden!

lightroom

Ik denk dat dit soort brushes een uitkomst bieden als je alleen even snel wat handelingen in Lightroom wil doen als je niet veel tijd hebt. Ze zijn dan ook niet zo specifiek als in Photoshop maar voor de snelheid kunnen ze handig zijn. Over het algemeen vind ik de presets en brushes van dit pakket zeker de moeite waard om aan te schaffen gezien de prijs en de hoeveelheid die in het pakket zit.

Weet je nou nog helemaal niks van Lightroom of Photoshop en wil je het wel graag leren? Ik bied cursussen aan voor fotobewerking onder persoonlijk begeleiding waarbij ik het verhaal over presets en brushes in alle rust aan je zal uitleggen. Voor meer informatie over de cursus klik hier.

Geef een reactie