10 verschillen tussen Nederland en Zweden deel 2

verschillen tussen Nederland en Zweden 2

Het is tijd voor deel 2!

Hier vind je deel 1.

Alles gaat hier nu z’n gangetje in Sundsvall. Het is een rustige lieve stad waar niet zo heel veel gebeurd. Nu blijven er altijd verschillen ontstaan tussen hier en thuis in Nederland. Ik heb ze weer op een rijtje gezet!

1. Skigebied om de hoek
Het is een beetje lastig om een skigebied in Nederland te hebben dat buiten is en om de hoek, maar hier kan dat wel! 10 minuten van ons huis met de bus is een skigebiedje waar we even snel een paar uurtjes heen kunnen. Ik heb in m’n hele leven nog nooit geskied en eens moest de eerste keer zijn. Gelukkig gaat het best goed en heb ik een top juf die me les geeft, thanks Marit :D. Ik ben laatst voor het eerst van de rode piste af geweest en dat was best eng, ik ben ook een paar keer gevallen. Marit heeft de val opgenomen met haar GoPro en dit is te zien in ‘studeren in Zweden – vlog 3‘. Mijn andere ski-pogingen met m’n zusje vind je hier in ‘studeren in Zweden – vlog 5‘.

verschillen nederland en zweden

2. Grote lampen op de auto’s
Veel auto’s hier hebben extra grote lampen voorop hun auto zitten. Dit is voor extra veiligheid en om over een groter gebied zicht te hebben op de weg. Op veel wegen in Zweden hebben ze geen straatverlichting omdat er bijna niemand rijdt, met deze lampen kunnen ze de weg als nog goed verlichten. Ook gebruiken ze het om elanden en herten af te schrikken, die willen nog wel eens uit het niets de weg over steken, met deze lampen zal het de dieren eerder afschrikken.

3. IJsbanen bij dooi
De helft van het jaar ligt hier een dik pak sneeuw en dat geeft echt een winterwonderland. Maar als het kwik stijgt er het gaat hier dooien ben je je leven niet meer zeker. Het wordt spiegelglad hier, ’s ochtends dooit het ijs en ’s nachts gaat het weer licht vriezen. Ze strooien ook niet met zout om de gladheid tegen te gaan en de 3 steentjes die ze strooien zijn ook zo weer verdwenen. De enige manier om nog over staat te kunnen is door spikes te dragen. Als we een afdaling moeten lopen glijden we bijna als nog uit, je moet je voet dan echt in het ijs slaan om een beetje grip te hebben.

4. Gekke namen
Als we wat verder willen dan het centrum van Sundsvall nemen we de bus. Werkt precies het zelfde als in Nederland, maar hier hebben ze nogal opmerkelijke busstation namen.

verschillen tussen Nederland en Zweden 2

5. Keukens op school
Hier op de Mid University Sweden hebben ze heel fijn kleine keukentjes met magnetrons waar je zelf meegebrachte eten in kan opwarmen. Heel handig! Zweed

verschillen nederland zweden

6. Langlaufen als vervoersmiddel
Wie bij het Sidsjö meer woont kan niet even snel met de bus, want die is er niet. Lopen gaat te langzaam en fietsen gaat al helemaal niet, nee deze mensen gaan langlaufend naar hun werk. Echt een grappig gezicht om te zien. Sommige gaan ook met hun hond langlaufen, deze binden ze dan vast aan hun middel en de hond rent voor hen uit. Ook dit is te zien in vlog 3, die kun je hier bekijken.

7. De werkdagen hier zijn veel korter
In Zweden zijn ze overgestapt op een werkdag van 6 uur in plaats van de gebruikelijke 8 of 9 uur. Een aantal studies heeft aangetoond dat werkdagen van 8 uur of langer ongezond zijn, het gaat ten kosten van de happiness, productiviteit en levert meer stress. Ze gaan er ook niet minder om verdienen, het salaris blijft hetzelfde. Ik zou niet meteen naar Zweden gaan verhuizen, de dagelijkse boodschappen zijn hier echt fors duurder dan in Nederland en het is hier koud.

8Geen insecten!
Echt een verademing hier, geen insecten. Het is nu half april en ik heb van de week de eerste mier gezien. Heerlijk rustig zo zonder die beestjes. De lente begint te komen en het wordt langzaam warmer, dus ook insecten laten zich weer zien, gelukkig valt het hier erg mee 🙂

9. Fotograferen in de sneeuw
Dat probleem krijg je als je hier gaat wonen: alles zit een half jaar onder de sneeuw en bijna alle foto’s hebben sneeuw. Nu is het onwijs leuk en het skiën is fantastisch, maar als het weer helemaal weg is, kunnen we weer wat meer zien van de andere mooie dingen hier. Ook moet je met meer dingen rekening houden omdat het ook kouder is: de camera kan bevriezen (is gebeurd in Lapland) en je camera wordt trager.

verschillen tussen Nederland en Zweden 2

10. Lapland
In Zweden hebben ze Lapland! Dat was ook een van de hoofdredenen waarom ik ging studeren in Zweden, om een trip naar dit prachtige stuk natuur te kunnen maken en het noorderlicht te kunnen zien. Alles daar is prachtig en de bergen met sneeuw met een zonnetje is iets wat je nergens anders ziet op die manier. Het is een soort magische plek gehuld in witte poeder. Ik zou zo graag nog een keer heen willen, maar dan iets langer 🙂

Dit was deel 2 van verschillen tussen nederland en zweden, ik zie je weer bij de volgende post!