Vossen en herten spotten in AWD

vossen AWD

Er is een gebied in Nederland waar er zo’n overschot is aan hertjes dat je bijna over ze struikelt als je er bent, maar wat ook het enige gebied is waar je wilde vossen kan spotten: De Amsterdamse Waterleidingduinen.

Het gebied heeft als hoofddoel om het Amsterdamse water te zuiveren, vandaar ook de naam voor het gebied. De natuur en het water zuiveren gaat hier goed samen. Wanneer je voor het eerst naar dit gebied gaat om te fotograferen, is de kans groot dat je al meteen bij een van de ingangen damherten ziet. Dat is dan een beetje overweldigend en waarschijnlijk wil je meteen foto’s nemen, maar het is beter om even door te lopen. Iedereen gaat meteen op de eerste hertjes af die ze zien en zo is het veel moeilijker om mooie foto’s te krijgen. Er zijn onwijs veel hertjes en die kom je gedurende je wandeling zeker nog heel vaak tegen. Ga ook veel van de vaste looproutes en paden af, dat mag ook zeker. Achter de vaste paden lopen hele kuddes met hertjes met enorme geweien.


Vossen

AWD is de perfecte plek om vossen te fotograferen! Het is ook het enige gebied in Nederland waar dat mogelijk is. De vossen zitten op een bepaalde plek in het gebied, het is 45 minuten lopen vanaf de ingangen. Op het kaartje hieronder bij de ingangen laat ik zie waar de vossen zitten. Op die plek staat een hutje waar je kan uitrusten en je spullen kan neer zetten. Deze vossen worden ook wel de patat-vossen genoemd, dit komt omdat mensen ze voeren met eten (vooral kattenbrokjes), hen zo te lokken en een foto te maken. Je hebt overigens wel een grotere kans op een vos die komt voor eten in de winter dan in de zomer, maar dit spreekt misschien voor zich.

 

vos AWD

Wees voorbereid

Het is geen garantie dat je de vossen ook echt ziet! Ze zitten er wel, maar het kan zomaar zijn dat je 3 uur moet wachten voor ze te voorschijn komen. Of ze laten zich helemaal niet zien en je gaat met lege handen naar huis. Ik wil je als tip meegeven om in de buurt van de andere fotografen te blijven als je daar bent, zij zitten vaak niet voor niets bij elkaar en op een of andere manier komt de vos daar wel op af.

Als je de vos dan wel spot zorg dat je meteen klaar ben met je instellingen om foto’s te maken voor hij weer weg is. Het kan zijn dat de vos er 1 minuut is en daarna weer verdwijnt, dus wees voorbereid.

Ik heb mijn diafragma op het laagste getal gezet om een zo snel mogelijke sluitertijd te krijgen. Mijn focuspunten had ik ook al ingesteld, ik had van te voren in mijn hoofd hoe ik de foto zou willen en heb het daarop aangepast.

vos3

Op 45 minuten rijden van Amsterdam ligt het duin/bos gebied. Het ligt tussen Zandvoort en Noordwijk en heeft vier ingangen om het gebied in te lopen. Deze liggen verspreid om het gebied heen. Je kan er met de auto parkeren of met het OV komen.

Dit zijn de ingangen:

Ingang Panneland
in Vogelenzang

Vogelenzangseduinweg 2
Ingang Oase
in Vogelenzang

Eerste Leijweg 2
Ingang Zandvoortselaan
in Zandvoort

Zandvoortselaan 130 
Ingang De Zilk
in De Zilk
Joppeweg 1

duinen

bron

waar vossen amsterdamse waterleidingduinen

 

 

6 thoughts on “Vossen en herten spotten in AWD

Geef een reactie